2019-03-03

Od uprawy do potrawy

Od uprawy do potrawy

21 lutego uczniowie klasy 2b uczestniczyli w warsztatach „Od uprawy do potrawy” zorganizowanych przez sklep Tesco w Kaliszu. Jak pokazują badania i codzienne obserwacje, problem nieprawidłowych nawyków żywieniowych ujawnia się w momencie, gdy dzieci stają przed samodzielnym wyborem posiłku – w kuchni, sklepie czy szkolnym bufecie. Odpowiedzią Tesco na ten problem jest program edukacyjny „Od uprawy do potrawy”. Jego głównym pionem są Ekspedycje Smaków w sklepach, gdzie każdy podejmuje decyzję o swoim odżywianiu. Zamiast poznawania teorii, dzieci samodzielnie odkrywały, badały i wyciągały własne wnioski. Co więcej, próbowały nowych smaków i łamały szyfry etykiet. Na koniec zajęć dzieci samodzielnie robiły jogurty.

To był dzień pełen wrażeń.

Relacja i zdjęcia: E. Bakalarek