2018-10-14
O bulwa! Jaki ziemniak!
W październikowy słoneczny piątek uczniowie klas IV a i IV c wraz z opiekunami udali się na Górecznik, aby wziąć udział w ciekawych zajęciach dotyczących chyba najpopularniejszego warzywa w Wielkopolsce. Ziemniak, bo o nim mowa, był królem zajęć kulinarnych i lekcji edukacyjnej. Pani przewodnik zaprezentowała uczniom najważniejsze aspekty uprawy tego warzywa. Dzieci z zainteresowaniem obejrzały narzędzia oraz maszyny służące niegdyś do uprawy ziemniaka, a także dowiedziały się ile kalorii i jakie witaminy mają pyry. Ważnym punktem pobytu na Góreczniku było też dokarmianie znajdujących się tam zwierząt- osiołka, strusia, kóz i owiec. Najsmaczniejszym momentem wyjazdu była konsumpcja, poprzedzona warsztatami kulinarnymi- faszerowaniem ziemniaków oraz doprawianiem gzika. Wycieczka pozwoliła również na integrację uczniów obu klas. Obiad bez kartofli? Czasami tak… byle nie za często! Przecież jesteśmy, jak to mówią, ,,poznańskimi pyrami” i bardzo lubimy to warzywko. Wyjazd był bardzo udany!
Relacja: Hanna Paszkowiak, zdjęcia: Marta Mieszała, Hanna Paszkowiak