2021-10-20
Jesienna wycieczka klasy II a
W poniedziałkowy ranek klasa II a wybrała się do Chaty Chlebowej w Komorowie, aby poznać tajniki powstawania chleba.
W pięknie zaaranżowanej dawnej zagrodzie wiejskiej przywitała ich gospodyni zapraszając do wspólnej pracy.
Dzieci poznały historię powstawania chleba – „Od ziarenka do bochenka”. Wiedzą, że aby chleb trafił na nasze stoły potrzeba pracy wielu osób i dużo czasu. Drugoklasiści mieli okazję własnoręcznie przygotować bułki, które trafiły do sabatnika – specjalnego pieca do wypieku chleba opalanego drewnem i jeszcze ciepłe i pachnące wróciły do dzieci.
W międzyczasie uczniowie wspólnie zrobili masło i ser.
Mieli również możliwość spróbowania mleka (takiego nie ze sklepu), zsiadłego mleka oraz maślanki. Wszyscy zasiedli do stołu na degustację prawdziwego wiejskiego chleba na zakwasie, posmarowanego świeżo zrobionym masłem i serem oraz ciasta drożdżowego, popijając to wspaniałym syropem z kwiatów bzu.
Z zapakowanymi do plecaków ciepłymi bułeczkami przejechali do Antonina. Tam Pani leśniczy przeprowadziła ciekawą lekcję przyrody najpierw w Rezerwacie Wydymacz a potem w salce edukacyjnej.
Na zakończenie drugoklasiści obejrzeli Pałacyk Myśliwski Książąt Radziwiłłów.
Fotorelacja z wycieczki https://youtu.be/MN0TI2czjn8
relacja i zdjęcia Anna Barczak